Friday, 26 November 2010

Sekolah Islam di UK di pertikai

Dalam masa 3 tahun, sudah 2 kali isu ini dibangkitkan, sebelum ini pada tahun 2007 dan sekali lagi baru-baru ini pada 22 November 2010. Ini bukanlah isu gempar disini. Islamophobia masih lagi membelenggu kalangan masyarakat bukan Islam Britain. Keraguan terhadap Islam ini bukanlah sesuatu yang asing atau baru. Banyak perkara yang perlu di renungkan semula... kita janganlah cepat menuding jari kepada sikap mereka terhadap Islam. Mungkin orang Islam sendiri yang terus-menerus menebalkan pemikiran ini dalam diri mereka. Orang Islam sendiri yang tidak memahami erti 'hikmah' dalam pengluasan ideologinya. 

Apakah Islam ini perlu disinonimkan dengan radikal? Marah! Memang semua orang Islam di seluruh pelusuk mana pun akan marah! Tapi siapakan yang telah melakukan pengeboman "tube' di London pada 7/7 enam tahun lalu. Lebih lima puluh orang awam terbunuh. Mereka ialah orang Islam. Baru-baru ni lagilah ada budak-budak Muslim sekolah, baru sekolah rendah... siap buat 'club' jihad dan masuk lagi dalam fesbuk. Siapa puncanya... Bagaimana saya akan mengatakan bahawa orang Islam ini berhikmah dalam kehidupannya?

Tidak kurang juga yang menjalankan demonstrasi-demonstrasi yang akhirnya berlaku keganasan. Anda berada di negara mereka. Walaupun anda telah menjadi warganegara tetapi pada pandangan mereka anda masih menumpang! Cuma mereka tak akan kata secara terang-terangan sebab adanya undang-undang! Sebab tu kenaikan mendadak ahli British National Party (BNP). Fikirlah... jangan syok sendiri!

Islamophobia ini memang tidak akan kurang... sebab orang Islam sendiri. Orang Islamlah yang terlibat dengan pengedaran dadah, jadi ringleader lagi, jenayah seksual dan macam-macam lagi. Orang Islam juga terlibat dengan penipuan professional...jenayah kolar putih. kadang-kadang agaknya orang Islam sendiri jadi cuak dengan orang yang mengaku Islam di sini... memanglah bukan semua tapi... kalau sebab nila setitik ni, habis semua orang kena. 

Lagi satu... memanglah benda kecik-kecik tetapi pencerminan peribadi tu sangat penting sebenarnya. Kalau memandu...siapa yang langgar lampu merah... pemandu yang mengaku Islam! Kadang-kadang parking ikut suka hati pulak tu... 

Jadi tak payah nak marah-marah pada mereka yang akan sentiasa memantau apa jua gerak dan geri orang Islam. Lebih baik jadikan pedoman, nak marah-marah pun malu... di mana agaknya kita meletakkan Islam sebenarnya?

Walaubagaimanapun, ingatlah peringatan Allah dalam surah Al-Kafiruun: 


قُلْ يَا أَيُّهَا الْكَافِرُونَ (١)لا أَعْبُدُ مَا تَعْبُدُونَ (٢)وَلا أَنْتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ (٣)وَلا أَنَا عَابِدٌ مَا عَبَدْتُمْ (٤)وَلا أَنْتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ (٥)لَكُمْ دِينُكُمْ وَلِيَ دِينِ
1. Katakanlah: “Hai orang-orang kafir!”  2. aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah  3. Dan kamu bukan penyembah Ilah yang aku sembah  4. Dan aku tidak pernah menjadi penyembah apa yang kamu sembah  5. dan kamu tidak pernah (pula) menjadi penyembah Ilah yang aku sembah 6. Untukmulah agamamu, dan untukkulah agamaku 

Berikut adalah keratan akhbar The Guardian serta sedutan rancangan Panorama BBC1 untuk dikongsi dan renungan bersama.
BBC's Panorama claims Islamic schools teach antisemitism and homophobia
Thousands of British schoolchildren are being taught Saudi national curriculum, according to programme
Children in Islamic schools are being taught antisemitic and homophobic views from textbooks, the BBC's Panorama will claim tonight.
A textbook used in some weekend schools reportedly asks children to list the "reprehensible" qualities of Jews, according to the programme.
It claims to have found 5,000 Muslim schoolchildren being taught that some Jews are transformed into pigs and apes and that the penalty for gay sex is execution. Some textbooks are said to teach the correct way to chop off the hands and feet of thieves. A spokesman for the programme said the pupils, aged six to 18, attend a network of more than 40 weekend schools across the country which teach the Saudi national curriculum to Muslim children.
One book for children as young as six is said to ask them what happens to someone who dies who is not a believer in Islam – the correct answer is "hellfire".
Investigators claim to have also found a text for pupils aged 15 which reads: "For thieves their hands will be cut off for a first offence, and their foot for a subsequent offence."
British Schools Muslim Rules, which will be aired tonight on BBC One at 8.30pm, says other texts for the pupils are said to claim that Zionists want to establish world domination for Jews, a spokesman said.
Michael Gove, the education secretary, told Panorama: "Saudi Arabia is a sovereign country. I have no desire or wish to intervene in the decisions that the Saudi government makes in its own education system. But I'm clear that we cannot have antisemitic material of any kind being used in English schools."
At present, part-time weekend schools are not inspected by Ofsted but Gove said the educations standards watchdog would be reporting shortly on how to ensure part-time provision is better registered and inspected in the future.
In a written response to the findings, the Saudi ambassador to the UK said the teachings were not endorsed by the Saudi embassy.
Sebahagian dari rancangan Panorama di BBC 1 dibawah ini



BBC Panorama: British Schools

Wednesday, 24 November 2010

Is education a scapegoat in the economic turmoil?

Britain secara amnya sedang mengalami tekanan ekonomi yang paling teruk pada dekad ini. Hutang yang mencecah trillion pound, pengangguran yang meruncing, lambakan pendatang dari negara-negara sekutu Eropah dan masih lagi dalam proses memastikan kestabilan kerajaan campuran konservatif dan Liberal Demokrat. Adakah keruncingan-keruncingan ini memungkinkan sistem pendidikannnya menjadi kambing hitam dengan kenaikan drastic yuran pengajian tahunan sehingga mencecah 13,000 pounds dan terkini pengetatan pemberian Visa pelajar kepada pelajar dari negara bukan sekutu Eropah.

Britain tengah kepeningan... polisi-polisi yang tidak sinkronise terutama yang berkaitan dengan aspek pendidikan. Memang benar mereka kalut. Puluhan ribu anak muda berdemontrasi mengecam polisi mengenai kenaikan yuran... keluhan akademia tentang visa pelajar luar negara yang diketatkan. Barulah mereka nak mengaku betapa mereka bergantung kepada yuran pelajar asing selama ini... jangan berbangga sangat ya. cuba baca di bawah ni.

Universities warn migration limit cuts won't just hurt their finances

Cuts to migration limits will mean less of the £2.2bn overseas student share, universities warn, and a drop in research staff

overseas students migration limits 
Universities have warned that cuts to migration limits will affect their budgets – and their academic reputations. Photograph: Alamy
Universities fear limits on migration will hit their finances and their academic output and reputation, despite Theresa May's plans to include talented scientists in the number of highly-skilled workers without job offers who can come to the UK.

This is is an expanding market – last year income from international students' fees was worth more than £2.2bn to British universities – a total of 9% of the sector's income. Institutions like the London School of Economics, University College London and the University of Manchester, who all take high numbers of international students, are likely to be worst affected by any changes.

Such students' contributions to the local economies where they are based are also worth billions, according to the vice-chancellors' body Universities UK. In research last year it found that they spent £2.3bn off-campus.

But it is not just about money. Overseas students' academic contribution is also key, vice-chancellors say, with over 40% of postgraduate students coming from overseas, and international students sustaining the teaching and research base in engineering, sciences and mathematics. Universities UK's analysis of staff data has shown that non-EU nationals made up 11% of all academic staff in 2008-9.

Almost half the postgraduate research students studying here are international, compared to one third in the US. University heads fear a cap will make it harder for the UK to attract the world's best researchers and compete against countries like China and US, where investment in higher education continues.

And although May played to public concern about "bogus colleges" by singling out students coming to do sub-degree level courses, legitimate colleges point out that half the overseas degree students recruited by universities start out on these programmes. They warn that cutting the numbers allowed to come in by this route will penalise quality providers and universities who need tuition fee income, while the unscrupulous will carry on looking for loopholes.

Demonstrasi pelajar-pelajar di kota London pada 24 November 2010, klik

Wednesday, 17 November 2010

Pertunangan Prince William dan Kate Middleton

Semalam dan hari ini boleh dikatakan seluruh akhbar di UK ni menyiarkan berita pertunangan Putera William dengan orang kebanyakan atau 'commoner' Kate Middleton. Banyak-banyak berita kenapalah berita ni yang nak di kongsi disini...saya pun bukanlah orang 'raja'.... Semasa Charles-Diana kahwin, saya masih disekolah menengah, kemudian 'terpaksa' mengikuti perkembangan perkahwinan mereka yang sensasi sebab saya bermusafir di London dalam tahun 90an. Seterusnya berpeluang menyaksikan London yang disirami dengan kalungan bunga meratapi kematian mengejut Diana pada tahun 1997. Kini mungkin bakal menyaksikan (dalam TV je!) perkahwinan anak mereka, William...walaupun ceritanya tidak sehebat Charles-Diana.
Pasangan William dan Kate semasa di interview selepas pengumuman pertunangan mereka

Apa yang menarik untuk dikongsi?

Perkahwinan ini nanti menyaksikan keliberalan keluarga diraja Britain khasnya dan rakyat Britain sendiri untuk menerima orang kebanyakan sebagai bakal ratu. Putera William merupakan waris kedua selepas ayahandanya, Prince Charles, manakala Kate Middleton adalah orang kebanyakan 'middle-class'. Orang tuanya adalah staff penerbangan yang kemudiannya menjalankan perniagaan online sehingga kini. Kebobrokan perkahwinan Charles-Diana adalah mangsa polemik diraja Britain yang mahukan ratu mereka sekurang-kurangnya berdarah aristokrat. Diana adalah anak kepada Earl of Spencer, yang digelar 'Lady'. Saya masih ingat lagi bagaimana Charles telah di'pertemukan' dengan sekalian gadis baik dari kalangan aristokrat ataupun orang kebanyakan. Pelbagai telahan sehinggakan warna rambut yang menjadi pilihan Queen Elizabeth menjadi antara pengukur kepada gadis yang akan menjadi calon isteri Charles. Yang terakhirnya, Charles telah dipertemukan dengan Diana yang mempunyai package yang diperkenan oleh baginda Queen. Namun, perkahwinan mereka dilanda dengan episod-episod sensasi dan kemungkinan peristiwa tersebut telah melembutkan hati nenda Elizabeth untuk menerima gadis kebanyakan ini.  Nampaknya baginda Queen seperti tiada halangan...dia pun dah penat jadi Queen!

Pasangan ini  juga bakal memberi gambaran kepada keluarga diraja Britain yang lain bahawa 'perkufuan' adalah elemen penting dalam institusi suami-isteri. Masyarakat kini melihat sekufu lebih kepada intelektualisma pasangan mereka. Justeru keduanya mampu berbicara dalam nada dan bahasa yang sama. William dan Kate adalah graduan Universiti St Andrews di Scotland dan disini jugalah titik perkenalan mereka bermula. Seumpama apabila di tanya bertubi-tubi mengenai kemasukannya kedalam keluarga diraja dan dibandingkan dengan Diana, Kate yang menyifatkan sebagai 'daunting' dan 'will be doing at my stride'. Kenyataan ini disokong oleh Putera William yang menyifatkan 'nobody coud fill my mother's shoes'. Kesefahaman seumpama ini sangat perlu apatah lagi selepas ini Kate bakal di telusuri setiap pergerakannya oleh sekelian rakyat Britain. Jadi bahan beritalah dia ni!!!!  Ini sangat berbeza dengan Charles-Diana. Charles lulusan Cambridge, manakala Diana tidak mempunyai latarbelakang pendidikan tinggi yang setaraf dengan Charles...Charles dilihat sebagai dominant dan authoritative dalam pasangan ini...tapi mungkin ia menjadikan Diana seorang yang penyayang!


Cuma, mungkin pengumuman pertunangan ini kurang 'kick' apabila dibuat pada masa Britain dilanda krisis ekonomi yang parah. Bajet tahunan diraja telah dipotong sebanyak £3juta untuk tahun ini... kalau ini diambilkira, mungkin pesta perkahwinan mereka tidak sehebat orangtuanya, Charles-Diana yang telah mampu meraih 750juta penonton secara 'live' seluruh dunia. Itu pada tahun 1981 yang medianya hanya bergantung kepada TV dan seumpa dengannya!


Walaubagaimanapun, bagi kerajaan campuran Cameron-Clegg, berita ini sekurang-kurangnya dapat mengalih pandangan masyarakat seketika dari kemelut pentadbiran negara. Rata-rata stesyen penyiaran memberi tumpuan kepada pertunangan 'of the year' waris takhta ini. Dan yang pasti, perkahwinan ini juga bakal mencairkan business memorabilla souvenirs dan seumpama dengannya. Semalam umum bertunang.... hari ni dah keluar iklan souvenir tu.... hebat! hebat! Saya akan tunggu di CBS!

Walau apapun, kita ke'raja'an di Tanah Melayu lebih dulu menerima rakyat jelata sebagai 'royal consort'....Tuanku Bainun, Tuanku Siti Aishah, Tuanku Nur Zahirah... tiada apa yang kurangnya pada mereka.

Friday, 12 November 2010

Power vs Students

Education should stand as neutral without any standing of political milestones. By far it should not be commercialised. But now, it seems inevitable for students in the UK to bear the pinch of politicians on them. The almost confirmed rise in the fees pushed them onto the streets... voicing out their worries and not to forget hopes.

They want to be heard... they are concerned of future generations... but they are helpless. 


Student fees protest: 'This is just the beginning'
(The Guardian, 10 Nov 2010)
Tens of thousands of students took to the streets of London in a demonstration that spiralled out of control when a fringe group of protesters hurled missiles at police and occupied the building housing Conservative party headquarters.

Ministers and protesters acknowledged that the demonstration – by far the largest and most dramatic yet in response to the government's austerity measures – was "just the beginning" of public anger over cuts. Police, meanwhile, were criticised for failing to anticipate the scale of the disorder.

An estimated 52,000 people, according to the National Union of Students, marched through central London to display their anger over government plans to increase tuition fees while cutting state funding for university teaching.

A wing of the protest turned violent as around 200 people stormed 30 Millbank, the central London building that is home to Tory HQ, where police wielding batons clashed with a crowd hurling placard sticks, eggs and some bottles. Demonstrators shattered windows and waved anarchist flags from the roof of the building, while masked activists traded punches with police to chants of "Tory scum".

Police conceded that they had failed to anticipate the level of violence from protesters who trashed the lobby of the Millbank building. Missiles including a fire extinguisher were thrown from the roof and clashes saw 14 people – a mix of officers and protesters – taken to hospital and 35 arrests.

Sir Paul Stephenson, Met police commissioner, said the force should have better anticipated the level of violence. He said: "It's not acceptable. It's an embarrassment for London and for us."

While Tory headquarters suffered the brunt of the violence, Liberal Democrat headquarters in nearby Cowley Street were not targeted. "This is not what we pay the Met commissioner to do," one senior Conservative told the Guardian. "It looks like they put heavy security around Lib Dem HQ but completely forgot about our party HQ."

Lady Warsi, the Tory party chair, was in her office when protesters broke in. She initially had no police protection as the protesters made their way up the fire stairs to the roof. Police who eventually made it to Tory HQ decided not to evacuate staff from the building but to concentrate on removing the demonstrators.

The NUS president, Aaron Porter, condemned the actions of "a minority of idiots" but hailed the turnout as the biggest student demonstration in generations. The largely good-natured protest was organised by the NUS and the lecturers' union the UCU, who have attacked coalition plans to raise tuition fees as high as £9,000 while making 40% cuts to university teaching budgets. The higher fees will be introduced for undergraduates starting in 2012, if the proposals are sanctioned by the Commons in a vote due before Christmas.

The NUS president told protesters: "We're in the fight of our lives. We face an unprecedented attack on our future before it has even begun. They're proposing barbaric cuts that would brutalise our colleges and universities."

Inside parliament the deputy prime minister, Nick Clegg – the focus of much anger among protesters for his now abandoned pledge to scrap all tuition fees – came under sustained attack, facing 10 questions on tuition fees during his stand-in performance during prime minister's questions. He said there was consensus across the parties about the need to reform the system.

Labour's deputy leader, Harriet Harman, said the rise in fees was not part of the effort to tackle the deficit but about Clegg "going along with Tory plans to shove the cost of higher education on to students and their families". She said: "We all know what it's like: you are at freshers' week, you meet up with a dodgy bloke and you do things that you regret. Isn't it true he has been led astray by the Tories, isn't that the truth of it?"

Meanwhile one student won an unexpected concession from the coalition. In answer to a question from a Chinese student during his trip to China, David Cameron said: "Raising tuition fees will do two things. It will make sure our universities are well funded and we won't go on increasing so fast the fees for overseas students … We have done the difficult thing. We have put up contributions for British students. Yes, foreign students will still pay a significant amount of money, but we should now be able to keep that growth under control."

Additional reporting by Rachel Williams and Matthew Taylor

Wednesday, 10 November 2010

Tak pasal-pasal

9 November 2010 Last updated at 17:53
Director resigns after University of Wales concerns



Fazley Yaakob has four hit albums to his name

Concern at uni's overseas degrees Uni's US college link 'damaging'Second uni to award own degrees. The executive director of a Malaysian college offering University of Wales degree courses has resigned after questions about his own qualifications.

Fazley Yaakob, a pop star who runs the Fazley International College (FIC) in Kuala Lumpur, has two degrees from a bogus university.

Week In Week Out examined the way in which the University of Wales validated courses in overseas institutions.

The university has said concerns relate solely to Yaakob and not the courses.

The programme reveals that Yaakob claimed to have both a masters and a doctorate in business administration. But both were from a bogus university.

Yaakob, who has four hit albums to his name, claimed to have qualifications from the European Business School (Cambridge), an offshoot of the Irish International University - which was exposed as a sham by the BBC in 2008.

Continue reading the main story

Start Quote

I sincerely apologise for having caused the university and its officials embarrassment. ”

Fazley Yaakob
Fazley International College
He said the University of Wales did not ask about his credentials, which were displayed prominently on the college website, until he was confronted by BBC Wales' education correspondent Ciaran Jenkins in Kuala Lumpur.

In his resignation letter, Yaakob said: "My role in Fazley International College is one of an investor.

"Though I hold a director's position, I have never been a part of the academic team nor have I sat at any of the academic meetings.

"As such, you can be assured that at no stage was the academic standards or the reputation of the university put at a compromise. To be honest I have only sat in at management meetings.

"Upon further reflection, I consider that to continue as a director could be damaging to the college, its student community and the dedicated staff who have worked hard to uphold the academic standards and integrity.

"It is quite clear that this continuing public controversy will undermine the reputation and the good relations between the college and the university, which I cannot, in any circumstances, allow.

'Public confidence'

"Therefore, I have decided to tender my resignation as the executive director of the college.

"It is my intention to keep fighting to clear my name and restore public confidence of my reputation.

"I sincerely apologise for having caused the university and its officials embarrassment.

"I do hope that the matter will be laid to rest and that the link between the university and FIC can be restored."

The University of Wales has suspended its relationship with the college - one of three educational institutions it collaborates with in Malaysia - following the controversy.

The university signed an agreement with FIC in 2007 and saw the first students admitted to its validated courses the following year, having gained provisional approvals from the Malaysian Qualifications Agency.

But it has now decided not to recognise any additional admissions to its BA (Hons) Business Administration and MBA courses at the college until concerns have been fully investigated. The 35 students currently enrolled on University-validated courses will not be affected.

University vice chancellor Marc Clement said: "The principal doesn't himself teach on the course and I don't want to pre-judge the case, but I've taken this decision as a precaution to protect the reputation of the University of Wales.

"We are proud of the work we're doing internationally to take the educational values of a great Welsh institution to people who might not otherwise have the opportunity to study on validated courses, and it is important this mission isn't diluted by doubts about any of collaborative centres.

"Our validation team is experienced and highly skilled and travels regularly to collaborative centres to check the quality of the provision and work with local people to build capacity.

"Their job is to validate the courses we recognise, not the institution itself, and we're confident the university's validated courses at FIC meet our high academic standards.

"Our concern relates solely to the fact that the head of the institution has informed us of a controversy relating to his personal academic qualifications.

"This would not normally be relevant to the validation process, but we feel we have a duty to go beyond the letter of our rules so that the integrity of our courses is beyond any doubt."

The University is the second largest degree awarding body in the UK after the University of London. In 2010, it awarded 20,000 degrees and other awards and had around 70,000 people studying on its courses, of which 13,704 were on validated programmes outside the UK.

Week In Week Out: University Challenged is available on the iPlayer for seven days from its transmission date, Tuesday, 9 November.

Obama di Jakarta - "Pulang kampung nih"

Sekalian rakyat Indonesia pastinya tahu yang Presiden Amerika Syarikat itu akan datang melawat negara mereka. Makanya Universiti Indonesia yang dijadikan tempat sebagai ucaputamanya itu khabarnya dicutikan untuk tujuan persiapan (ini menurut seorang teman yang berkerja disitu). Nah! Mungkin tidak sia-sia kerana ia mampu meraih seramai 5,000 hadirin kesitu bagi menyaksikan seorang Presiden Amerika Syarikat yang bukan calang-calang... tapi yang nostasgik ialah beliau pernah menghirup udara Jakarta...bukan sebentar tapi empat tahun!

Namun di kala ini Indonesia sedang benar-benar digugah dengan pelbagai ujian dari Pencipta. Dari gegaran mukabuminya di Sumatera lantas disusuli dengan pancuran tsunami yang cukup menghiris setiap manusia yang melihatnya.Belum pun pulih dari kocakan itu, maka Indonesia sekali lagi di gegeri dengan letusan Merapi. Sungguh berat benar ujian ini bagi rakyatnya yang sudah sedianya banyak diuji dengan kemiskinan.

Lantas apakah ziarah seorang ketua negara yang katanya mampu menerajui dunia ini menjanjikan apa-apa? Apatah lagi ini bukan ziarah sebarang ziarah tetapi kepulangan ke tempat permainannya. Kalau kita berziarah mangsa musibah, pastinya ada huluran yang boleh menulusi hati mereka, makanya apa yang bakal di huluri oleh Obama ini kepada mereka? Omong-omongan manis belum cukup untuk merawat duka mangsa ini...mereka tentunya tidak hairan Obama masih bisa menuturkan bahasa Indonesia... apa yang lebih dibutuhkan mereka adalah secubit bantuan untuk memulakan kehidupan bersama keluarga!

Atau 'kepulangan' Obama ke Indonesia tidak ubah seperti ke'pulangan'ku ke negeri Inggeris ini? Aku rakyat marhaen yang tidak punya apa-apa...sekadar ingin melampiaskan nostalgiaku disuatu masa dulu.

Obama... oh! Obama... Siapa kamu sebenarnya????



JAKARTA, Nov 10: US President Barack Obama opened his address before a crowd of around 5,000 people at the University of Indonesia, telling the story of his childhood in Indonesia.

WHEN YOU ARE IN INDONESIA... First Lady Michelle in a Muslim scarf during a visit with her husband to Jakarta's Istiqlal Mosque, early today

“Pulang kampung nih [This is my homecoming],” Obama said in Indonesian to a roaring applause.

He went on to say he had spent four years of his childhood in Indonesia, arriving in Jakarta in 1967 when the country was facing economic difficulties.

At that time, he said, the highest buildings in Jakarta were Hotel Indonesia and Sarinah mall on Jl. M H Thamrin.

He also recalled a time when he lived in Menteng Dalam, and street hawkers’ cries of "sate" and "bakso" filled the night.

“Indonesia bagian dari diri saya [is part of me]," Obama said, adding that his sister, Maya Soetoro, was born when he was in Jakarta.

Obama’s mother also spent much of her life in Indonesia working to help the community through her award-winning research on microfinance.

“When I went back to Hawaii, no one would anticipate that I would return [to Jakarta] as the President of the United States,” he said

Source: Jakarta Post/Kompas

Tuesday, 9 November 2010

Mangsa bah kian kurang

Alhamdulillah setelah banjir semakin reda...semoga mangsa-mangsa banjir redha dengan ujian daripada Allah. Semoga ujian ini akan menguatkan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah. Bagi yang berkemampuan, bantulah mereka... dan janganlah pula mereka ini dijadikan mangsa kepentingan diri dan peribadi. Allah Maha mengetahui akan apa yang tersurat dihati walaupun sebesar zarrah!



Sumber: Berita Harian

2010/11/09

Penghuni pusat pemindahan di Kedah 22,829; Perlis 7,947




ALOR SETAR: Keadaan banjir di dua negeri utara Semenanjung semakin baik apabila jumlah mangsa yang ditempatkan di pusat pemindahan berkurangan kepada 22,829 orang di Kedah dan 7,947 orang di Perlis.

Di Kedah, daripada 22,829 orang yang masih menghuni 56 pusat pemindahan membabitkan 5,761 keluarga adalah dari daerah Kota Setar dan Kubang Pasu, manakala semua tiga pusat pemindahan di Pokok Sena dan Pendang sudah ditutup selepas 1,245 mangsa sudah dibenarkan pulang semalam.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Majlis Keselamatan Negara (Kedah) berkata, daerah Kota Setar mencatat penurunan jumlah mangsa apabila hanya 16,760 daripada 4,112 keluarga masih menghuni 39 pusat pemindahan sementara berbanding 21,116 orang kelmarin.

Di daerah Kubang Pasu pula, katanya, hanya tinggal 6,069 mangsa yang masih ditempatkan di 17 pusat pemindahan dan banjir di daerah itu kini beransur pulih.

Tinjauan di beberapa lokasi di bandar raya ini semalam mendapati ramai mangsa banjir sibuk membersihkan rumah yang dipenuhi lumpur berikutan air bah turut membawa selut tanah merah.

Sementara itu, Malaysia Airports Berhad (MAB) belum memutuskan tarikh operasi Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim (LTSAH) di Kepala Batas, di sini sehingga kerja pembersihan dilakukan terutama di landasan dan jalan termasuk sistem pencahayaan landasan.

Pengurus MAB Kedah, Azmi Darus berkata, pihaknya dalam proses mendapatkan kontraktor untuk kerja pembersihan.

“Kini Unit Bomba MAB membersihkan sekitar terminal yang tidak membabitkan kawasan luas,” katanya.

Di KANGAR, jurucakap bilik gerakan banjir negeri berkata, sehingga semalam, 7,947 mangsa membabitkan 1,666 keluarga masih ditempatkan di semua 20 pusat pemindahan di Perlis, iaitu semuanya di Kangar.

Katanya, 13 lagi pusat pemindahan ditutup semalam selepas semua mangsa dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.

Tinjauan mendapati kebanyakan mangsa sibuk membersihkan kediaman masing-masing, terutama di beberapa lokasi sekitar bandar ini yang dilaporkan baru pulih mulai semalam.

Monday, 8 November 2010

Key holder to the Ka'bah passes away

Source:Arab News/harakahdaily

MAKKAH, Nov 8: Sheikh Abdulaziz Al-Sheibi, the keeper of the Holy Ka'bah's key, passed away Sunday morning. He was 82. His body was buried in the Maalla cemetery after funeral prayers at the Grand Mosque in Makkah.



Al-Sheibi family has been holding the position of the Ka'bah key keeper since the time of jahiliya (pre-Islamic period). It was inherited by the eldest member of the family and did not transfer from father to son. Age was the basis for the key’s inheritance.

All Muslim rulers have respected Al-Sheibi family being the custodian of the Holy Ka'bah and its key. The family of the present custodians is linked with Sheiba bin Othman Abitalha who lived during the time of Prophet Muhammad (peace be upon him).

Al-Sheibi family has been holding the position since the time of Qusay bin Kilab who lived before Prophet Muhammad (peace be upon him). King Faisal gave the Ka'bah key to Sheikh Ameen, brother of Abdulaziz. Sheikh Abdulaziz has been keeping the key for the last 16 years. Al-Sheibi family has been serving the Holy Ka'bah for the last 15 centuries. There are 370 members in the family and most of them live in Makkah.

The Holy Ka'bah is cleaned twice a year; once in the middle of the lunar month of Shaaban and the second in the middle of Dul Qaada using Zamzam water mixed with rose water and perfumed with Oud.

According to Abdulaziz, the Holy Ka'bah was kept open three times a month for people to enter and pray inside. But when the number of people seeking to enter the holy edifice increased it was stopped.

The key of the Ka'bah does not change with the change of its door. During the time of King Khaled, the door was changed but the key remained unchanged. The Holy Ka'bah’s door is 2.40 meters high and 1.70 meters wide. The present door is made of pure gold.

Friday, 5 November 2010

Elder kids and Charity Week

'Mak, somebody asked me to coordinate a charity week at Cathays High',one day my eldest daughter prompted me with that statement. 'that's good for you, good exposure!' my husband intervened our coming-back school chatting. In most cases, I would be normally the first person to respond to the children's issues, but not this time. Back in my mind...it's a big event and she never had the experience to lead... as followers, she's good in that. Though, I consider her to be the most vocal and expressive as compared to the other three of my elder kids, even to us sometimes...


Indeed, it's going to be a good exposure for her and the other two as well. Furthermore, this is the first time their school is participating in such an event. So, more work need to be done by her and her team. Fortunately, there'll be some help and assistance from her seniors who had such kind of experience. On top of that Islamic Relief Cardiff is willing to provide some guidance and help as well. So, eventually, their collections will be going to orphans - a relief programme by the Islamic Relief.



There you are...this week is the Charity Week in their school. I wasn't that aware though my facebook has been flooded with messages of Charity Week in Cardiff University. I wasn't sure myself if it is a coincidence.They were very excited sharing their experience at school with us especially my eldest as she's the coordinator. So, it seemed that everything went well and the support from her friends and teachers are very encouraging. Nothing great, I would say in terms of the activities. Simply cake sales, fancy dress, legged walks, sponsored silence, sports and makeovers for the girls...but what I do admire most are their spirit and commitments, regardless of who they are. All activities are carried out during lunchtime only and few after school, which mean their normal school activities are not interrupted. And yet they managed to collect in total of £500++ for the week, which means £100 per day. On average, I would say every pupil and staff contributes at least 50p a day for the charity event. Well done!

And I believe this must be one of the most unforgettable memories during her time here. She simply enjoy doing it. Another big thumb up from me! Hope this will give her and the other two an opportunity to see the new perspective of life and be forever with all of you!

Thursday, 4 November 2010

Obama-Coalition-Pakatan

Seperti biasa, antara itinery pagi sesampai di 'pejabat' Cardiff University ialah baca emel dan rangkaiannya 'mukabuku'. Hmmm... tak ada emel yang menarik! Pun begitu dalam 'mukabuku'. Posting biasa...next item is newspaper scanning. Huh! menarik juga bila bukak The Guardian online. Baru saya teringat semalam (3 Nov) midterm election in US. Apalah nasib Barrack Obama? Apa sudah jadi pun di seberang sana pun tahu, kita hanya melihat dari jauh. Republican dah took over the House of Representatives (macam Parlimen di Malaysia!) tetapi parti Obama (Demokrat) masih mengusai House of Senate. Menarik! Tapi mesti pening untuk Obama dan yang pastinya bakal memberi kesan keatas pentadbiran US. Apa-apa usul/bill/legislation pun perlukan approval from both houses. Antara kesan yang dijangkakan akibat 'angin baru' ini ialah reformasi ekonomi US bakal tergendala dan mungkin kesannya akan di rasai oleh sekutu-sekutu US (semua oranglah tu!)sekurang-kurangnya sehingga 2012 iaitu tahun penentu Obama sebagai presiden. Yelah dah kalau 2 kepala dalam tu, bukan senang nak dapat mutual agreement on critical government issues. Apa-apapun ini pengajaran untuk Obama, orang kata wake-up call that the public should not be underestimated in any decision.

Indeed, it has never been easy for any shared/coalition government to manouvre the state administration. As simple as each party must have its own principles, priorities, mission and not least to mention is its political direction. Bercakaplah atau berjanji apapun masa berkempen...bila dah form government...hampeh! (Sorry to use this word!)The tolerance of the parties within the coalition government will always be sceptical. To what extent each of them would be willing to give up their principles as they have their own political milestones. Being a political entity, you could never put aside that from your main priorities, politics. The present British Conservative/LibDem coalition government is experiencing this. In putting up policies that thought to be of their best interest to the public, instead result to confusing priorities and thus perceived as ridiculuos by the public.

Not to mention the so-called longstanding of our National Front (Barisan Nasional, the bond among the parties within the coalition is just so fragile...on the tip of the horn (macam telur di hujung tanduk!). Memang selalu dinafikan oleh pemimpin tapi rasanya rakyat taklah sebodoh yang disangka... Used to be kept warm under their blanket, but has now started be openly discussed. Panas tu lama-lama bawah selimut yang sama bertahun-tahun!

Pakatan pun begitu juga... I guess the basis of the coalition pun not very clear and in fact the difference in aspiration is just so diverse among them. One is socialist and the other is Islamic based which one would find just impossible to compromise. Not to mention the PKR, which is still not firm in its direction within the Malaysian politic. Sebab tu lah banyak frog-leapping and this situation has jeopardised the trust of the public.

Jangan disangka ber'pakatan' akan memudahkan jalan kedepan...makin kusut mungkin. The process of give and take must be undertaken in a civilised spirit. The extent of compromise need to be seriously thought beforehand. Selalu jugak saya rasa penat membaca janji-janji mereka yang tidak jelas dan membingungkan rakyat jelata. Kesana janji ini dan kesini janji itu. Be steadfast with your aspiration. So much politicking, anyway, does not help the development of the nation and civilisation of the ummah. Maknanya kalau satu katakan satu, kalau Islam katakan Islam. Believe in His promise, one day you'll be in success.

Tuesday, 2 November 2010

Cardiff City-Bola-Hafiz

Saya memang bukan peminat apa-apa sukan pun. Baik bolasepak, rugby, golf... kalau ada pun tennis... Mungkin saya tidak di latih untuk berminat dengan apa juga sukan. Pada zaman kanak-kanak, orangtua selalu cakap... daripada nonton/dengar sukan, baiklah pergi kebun, adalah hasil! Kami memang orang susah, setiap waktu dan detik sangat berharga untuk kami, versi moden orang sekarang...'time is money'.

Namun, sebagai tidak menjadikan diri ni buta sangat mengenai perkembangan sukan... adakalanya ambil tahu jugak mengenai sukan, sekurang-kurangnya players yang dikatakan hebat! Sekadar untuk tahu siapa Tiger Wood, David Beckham, Belammy (!!!), sapa lagi ya... Roger Federer, Rafael Nadal, Williams twin.

Dan hujung minggu baru-baru ini dan berlarutan hingga ke minggu ini masyarakat pelajar di Cardiff ini telah diserang oleh demam bola... Alkisahnya, kelab Cardiff City ni dah diambilalih (dibelilah!) oleh tycoon Malaysia, Vincent Tan. Maka di setiap kali perlawanan pun setelah pengambilalihan tu, adalah bendera Malaysia tergantung...tapi tak taulah dalam stadium ada ke tak, tapi yang pasti di gate dan pagar-pagar stadium memang ada.Cuma baru-baru ni Cardiff City bagi tiket free kepada masyarakat pelajar yang berminat untuk menonton perlawanan Cardiff City-Norwich, ini adalah atas inisiatif Sdr Taufiq yang bernegosiasi dengan pengurusan CC.Jangan tak tau, 250 dapat tiket free! Dengan takdir, menanglah pulak! Maka berceritalah segala media di tanahair mengenai kemenangan CC ni... TV3 ada, The Star ada, NST ada... cuba tengok gambar dibawah ni... menarik jugak, pakai baju melayu dan first announcement was in Malay!




Kebetulan, Hafiz pulak di sekolah dah mula dengan dengan football club pada hari ini. Hmmm...mula tendang bola dalam rumah! Mula pulak sebut Tores (betul ke ejaan tu). Hope he merely plays for fun and nothing else.

It was and is still a joke about me talking about football...how idiot they are (players) exhausting themselves just for A ball, where they can have loads outside! What more of the spectators! My kids was saying 'It's too much of your PhD mak!'

Monday, 1 November 2010

Dunia Hafiz - Dinosaur


Kami sendiri tidak sedar bila minat Hafiz terhadap dinosaur bermula. Tapi yang pasti setelah kami berulangkali 'shopping' di CBS (Car Boot Sales). Setiap kali terjumpa apa jua barangan yang berkait dengan dinosaur, memang dia tidak akan berganjak sehinggalah kita beli untuknya. Sehingga kekadang saya pun merungut...'bukan ke dah ada kat rumah?'...'No, that's different, this is xxxsaurus (saya memang tak ingat dan kurang minat makhluk ini!. Dalam hati...'mujurlah di CBS!


Minatnya telah memaksa kami sekeluarga mengambil tahu mengenai makhluk purba ini. Hafiz mempunya koleksi dari sekecil-kecil dino sehingga sebesarnya. Kami pun menjadi sentiasa sensitif dengan apa saja berkait dengan makhluk dinosaur ni... terutama bila pergi ke CBS... akan menjadi salah satu barangan yang dibeli.... baik patung, majalah ataupun buku-buku mengenai dinosaur. Ditambah lagi dengan minatnya suka membaca, Hafiz boleh mengingat nama-nama dinosaur yang bukan sikit! Kalau program TV berkait dengan dinosaur ada... jangan harap orang lain boleh tengok program mereka. Di komputer, youtube dinosaur jadi pilihan dia... Muizlah menjadi peneman setia Hafiz!

Mujurlah, semua abang dan kakak-kakak dia boleh tolerate... kenalah mereka meredah Dinosaur Park di Swansea, muzium dinosaur di Oxford University serta Natural History Museum di London hanya semata-mata kerana dunia Hafiz! Tapi sekurang-kurangnya sekarang kami dah aware jugaklah dengan mahkluk dinosaur ni!

Sunday, 31 October 2010

Muiz sudah di Reception Year


September 2010...Muiz sudah melangkah ke Reception Year. Ini bermakna dia sudah diiktiraf sebagai pelajar sepenuh masa sekolahnya. Pembelajaran hariannya bermula pukul 9am hingga 3pm (6 jam). Lamanya kan? Memang lama, tapi alhamdulillah setakat ini dia belum lagi bosan untuk kesekolah setiap pagi cuma dia sering menyebut-nyebut guru dia semasa di nursery tahun lalu. Tentu ada yang istimewa pada Mrs Davies ni...yang pasti untuk menambat hati anak-anak kecil, guru kenalah seorang yang caring...sehinggakan menjadikan seorang anak kecil seusia 3 tahun rasa selamat di bawah asuhannya! Aktiviti Nursery lebih untuk mengajar anak-anak membawa (handle) diri seperti belajar bergaul dan berinteraksi dengan rakan sebaya. Di bawah ni gambar Muiz semasa masih dalam Nursery.




Sekarang semasa dalam tahun Reception, dia mula belajar mengenal huruf dan nombor. Setiap hijung minggu dapat 'book bag'. Guru akan membekalkan dengan buku cerita tanpa tulisan. Ibubapa perlu bersama anak bercerita berdasarkan gambar. Tujuan proses ini adalah untuk membina 'vocabulary' anak. Setakat ni memang Muiz sangat teruja dengan aktivit ini. Berulang-ulang dia minta untuk bercerita bersama. Cuma Muiz masih belum begitu mengenali huruf dan nombor. Ini cabaran baru untuk saya. Seperti sekolah-sekolah di tanahair disini mereka guna sistem phonic. Hai... zaman saya dulu guna sistem mengeja...anak-anak yang terdahulu lebih banyak di ajar oleh guru-guru di tadika mereka. Hafiz pulak, memand minat semulajadinya 'membuku', jadi dia tak perlu sangat bimbingan kami. Saya pun cuba melayari internet dan youtube... wah banyak sungguh resources... dan yang ini agak menarik http://www.starfall.com/n/level-k/index/load.htm?f. Cubalah... Anak-anak zaman sekarang memang suka belajar guna ICT dan it helps parents a lot. Dia seperti biasa suka aktiviti lasak....

Thursday, 16 September 2010

Tiga bulan di tanahair (April-Jun 2010)






Tujuan utama balik ke tanahair ialah untuk urusan pengajian, lebih tepatnya ialah urusan pengumpulan data. Memang dah ada dalam rangkakerja pengajian, cuma bila nak balik yang bergantung pada jadual kerja...orang selalu tanya sebab apalah nak cari data kat Malaysia, lepas tu kena tinggal family di Cardiff, bukan sekejap 3 bulan...kadang2 goyang juga dibuatnya...selamba aje jawapannya...dah banyak duit gomen abih...buatlah sesuatu yang dapat menyumbang kepada negara!

Dengan jawapan itu sebenarnya besar impaknya terhadap skop dan tajuk pengajian. Explorasi! Maka kenalah mencari maklumat ke seluruh tanahair, dari utara ke selatan, barat ke timur bahkan menyeberang Laut China Selatan. Sendirian bertemankan rawakkal 'ala Allah. Perit! Berlakulah proses penagihan simpati dari pegawai-pegawai yang ada maklumat yang di kehendaki. Mereka bukan tidak mahu menolong tapi...memang depa ssssibuk. Alhamdulillah dan terimakasih atas kesudian semua yang meluangkan masa untuk ditemubual walau kadang-kadang kena drive up and down the towns, tunggu kat pintu ofis seawal 7 pagi....alhamdulillah...insya Allah kita akan kongsi maklumat ini nanti.

Gambar-gambar di atas adalah sebahagian dari tempat-tempat yang di 'serbu' untuk tujuan 'pencarian maklumat'.

Thursday, 3 June 2010

Tak salah suami membantu isteri

Pertamanya saya ucapkan terimakasih kepada seorang sahabat yang ‘post’kan rencana ini di dalam Facebook beliau. Mungkin tak ramai yang membacanya, samada tak berkaitan atau tak perasan atau tak berminat atau apa jua alasannya. Saya tertarik dengan artikel ini yang secara kebetulannya ia sangat relevan dengan kehidupan peribadi saya. Saya seorang isteri dan ibu yang bekerja dan tambahan pula pada masa artikel ini ditulis saya sedang melanjutkan pengajian. Lantas kehadiran seorang suami yang dapat memahami dan menyelami keadaan saya adalah sesuatu yang sangat berharga. Mari kita baca dulu ya……



Men who help with housework have happier marriages

By FIONA MACRAE
Last updated at 11:05 AM on 14th May 2010

Teamwork: Couples are more likely to stay together if the husbands help with chores around the house

Forget boxes of chocolates and romantic weekends away.

The secret to a happy marriage is to roll up your sleeves and help your wife with the housework.

Research shows that unions in which the men muck in with the chores and childcare are more likely to last the course.

And the more elbow grease a man puts in, the lower the odds of him heading to the divorce courts.

The results of the study of thousands of British couples will be music to the ears of millions of women.

Men, however, are likely to be a little less keen on the idea that they should be taking on their share of 'women's work'.

Researchers from the renowned London School of Economics, normally used to dealing with more weighty academic affairs, have turned their minds to the hoovering and washing up.
They tracked the fortunes of 3,500 married couples who had their first child during one week in 1970 - an age when most women with young children stayed at home.

When the children were five years old, the women were asked about how much their husbands did around the house, including helping with housework, childcare and shopping.

Just over half didn't help at all - or only assisted with one task.

A quarter carried out two tasks, and the remaining quarter did three or four, the journal Feminist Economics reports.

Around 7 per cent of the couples had divorced by the time the child was ten, rising to 20 per cent by the youngster's 16th birthday.

Enlarge
When the two pieces of information were crunched together it became clear that the more a man helped out, the more stable his marriage was.

It showed that although divorce became more common when the mother went out to work, this increase could be kept to a minimum by the father pulling his weight around the house.

Researcher Wendy Sigle-Rushton said: 'The results suggest the risk of divorce among working mothers, while greater, is substantially reduced when fathers contribute more to housework and childcare.'

Marriages in which the father stayed at home and took responsibility for the childcare and chores were as stable as those which followed traditional gender roles.

The finding, claimed Dr Sigle-Rushton, exploded the theory that marriages work best when comprised of a stay-at-home mother and a working father.

She added: 'The structure of the labour market, rates of female labour market participation, rates of divorce, and expectations about men's and women's gender roles have all changed considerably since 1975.

'But this study underscores the importance of taking into account relationships between men's behaviour and marital stability.'

Latest figures show that single women put seven hours into housework, while wives and live-in girlfriends do more than 12 hours every week. Men, however, only put in four or five hours a week.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1278137/Divorce-likely-husband-helps-housework.html



Sememangnya sekali membaca tajuk di atas ini, saya seperti bias terhadap diri sendiri ‘memang betul pun, takkan asyik semuanya orang perempuan yang kena buat’ detik hati yang ber’penyakit’. Memang seronok rasanya kalau ada pihak yang menyokong detik hati jahat ini.

Walaubagaimanapun, ada kebenaran dengan apa yang dikaji dan dipaparkan oleh tulisan di atas. Zaman ini menyaksikan seperti sudah satu kemestian seorang wanita, isteri dan ibu turut keluar untuk membantu mencari rezeki bagi menampung keperluan keluarga. Sebenarnya isu isteri turut membantu suami dalam urusan mencari rezeki bukanlah suatu perkara yang baru, ianya sudah diamalkan sejak puluhan tahun dahulu. Isteri-isteri pada zaman ibubapa hatta nenek-datuk kita pun turut turun membanting tulang untuk memenuhi keperluan hidup berkeluarga. Cuma bezanya, dahulu mereka bekerja tidak ada waktu-waktu tertentu atau secara formal seperti kita sekarang dan yang nyata….bayarannya kalau ada tidak selumayan sekarang!

Justeru, saya selalu melihat persetujuan suami membenarkan isteri turut bekerja untuk mencari rezeki sebagai suatu kesepakatan di dalam sebuah institusi keluarga. Si suami sepatutnya melihat kesanggupan seorang isteri menggalas tugas tambahan ini selain dari mengurus rumahtangga dan suami sebagai satu bonus. Seorang isteri pula melihat keizinan suami membenarkan bekerja sebagai satu pengorbanan suami untuk mendapat layanan yang sempurna dari seorang isteri. Andai kesepakatan seumpama ini dapat dicapai, seharusnya semua urusan keluarga diurus bersama-sama oleh suami isteri dari sekecil-kecilnya sehinggalah urusan besar.

Si suami tidak seharusnya berat tulang membantu isteri dalam urusan rumahtangga dan anak-anak apatah lagi sekiranya tiada pembantu rumah. Suami juga tidak seharusnya minta dilayani seperti seorang raja sekembali dari bekerja…seperti kajian di atas…singsinglah baju, bantulah isteri…itulah kebahagiaan untuk si isteri!

Bagi isteri pula, keizinan bekerja dari suami seharusnya di gunakan untuk benar-benar membantu suami memenuhi keperluan keluarga dan anak-anak. Bantulah suami meringankan beban kewangan. Hindarkan diri dari berbelanja untuk kepentingan diri sendiri…walaupun suami tiada hak keatas pendapatan isteri, namun isteri tetap mempunyai ‘hutang’ keizinan dari suami.

Jika suami isteri benar-benar memeterai kesepakatan, sepatutnya tidak timbul isu ego atau ketidaksehaluan dalam urusan rumahtangga. Biarpun mungkin si isteri berpangkat atau berpendapatan lebih tinggi dari suami, kesepakatan yang termeterai tadi menjadikan dia seorang isteri dan ibu yang bertanggungjawab ke atas keluarga. Dia tidak akan merendah-rendahkan keupayaan suami. Sikapnya tidak akan menjadikan suami merasa tercabar dengan kedudukannya. Suami juga tidak seharusnya tercabar dengan kedudukan isteri. Rumahtangga bagi mereka adalah sebuah institusi yang berlainan dengan tempat dan tugas kerja mereka.

Kesepakatan tersebut pula akan lebih kukuh sekiranya disandarkan kepada lunas-lunas Islam. Islam meletakkan tanggungjawab memimpin sebuah keluarga ke atas suami. Dengan ini suami seharusnya melaksanakan tanggungjawabnya yang berat itu dengan sebaik mungkin. Suami perlu melengkapi dirinya dari aspek jasmani, rohani, ilmi dan emosi untuk memimpin sebuah keluarga yang bahagia dan berjaya dalam hidup di dunia dan akhirat. Tidak ketinggalan isteri juga harus bersedia melengkapi diri untuk melaksanakan tugasnya sebagai isteri dan ibu yang dedikasi mendidik anak-anak. Kesepakatan ini, insya Allah akan merealisasikan baiti jannati!

Wednesday, 19 May 2010

Yang anda tulis adalah anda!

Salam kembali…lama sungguh blog ini menagih input…tertangguh dan tertanguh dari sehari ke sehari. Bukan tiada isu yang boleh di bicarakan di dalam blog ini. Sememangnya banyak...tetapi untuk memilih serta mencerna dan seterusnya menampilkannya di sini bukanlah mudah.

Sebenarnya penulisan blog yang positif boleh membawa kepada penajaman pemikiran kerana sesuatu penulisan adalah merupakan refleksi pemikiran. Cara dan gaya penulisan dikatakan mencerminkan minda seseorang. Pemikiran adalah refleksi pengamatan (observation). Pengamatan pula berkait rapat dengan tahap pemikiran. Putaran ini memberi impak kepada tahap kematangan seseorang!

Saya sebenarnya sendiri tidak pasti akan kebenaran hipotesis atau andaian di atas. Sekadar membuat suatu hubungkait di antara elemen-elemen diri. Mungkin ahli psikologi atau ahli kemanusiaan boleh memberi input keatas andaian yang dangkal di atas.

Sekadar membuat pengamatan di laman social seperti FACEBOOK, TWITTER dsb yang sudah menjadi salah satu budaya masyarakat kini. Cuba anda amati cara dan gaya penulisan rakan-rakan anda. Apakah yang dibincangkan atau dicanangkan di laman-laman ini. Apakah bersahaja? Berjenaka? Serius? Bersosial? Melatah? Menaja unsur-unsur ilmiah? Unsur-unsur lucah? Melampiaskan stress? Cuba anda kaitkan mereka dengan status, usia serta kerjaya mereka. Dimana mereka?

Selepas itu cuba anda pula amati penulisan-penulisan yang dimuatkan di dalam akhbar-akhbar perdana. Saya kira setiap dari kita pasti membaca akhbar-akhbar ini sebab itu ia di panggil akhbar perdana dan apa yang anda baca akan memberi impak kepada pemikiran dan kematangan anda. Apakah isu-isu yang di ‘highlight’ oleh editor akhbar-akhbar ini? Politik partisan/non-partisan? Ekonomi tanahair/dunia? Sukan tanahair/dunia? Kriminal? Pendidikan? Hiburan? Apakah isu yang mendapat peratusan pembacaan tertinggi? Apakah halatuju akhbar-akhbar perdana ini? Komersial? Mendidik masyarakat? Melepas batuk di tangga? Hilang pedoman?

Cuba bayangkan kalau setiap hari anda disogokkan dengan berita kriminal/jenayah?

Sejarah membuktikan (hatta untuk tanahair kita sendiri!) akhbar-akhbar (penulisan!) memainkan peranan penting mencorak minda masyarakat … bukankah semangat nasionalisma dicerna melalui penulisan-penulisan….siapa yang banyak menyemarakkan semangat ini kalau bukan penulis. Siapakah Pendita Zaaba yang kita sanjung?

Pada masa kini cuba kita lihat diri kita dan sekeliling kita, apakah yang kita baca, tulis, bicara dan amati? Apa yang anda lihat pada diri anda? Jangan anda menafikan yang anda juga harus menjadi seorang pemikir kerana setiap yang anda lakukan seharusnya anda fikirkan terlebih dahulu. Itulah tahap kematangan anda!